Szybki obiad to w dzisiejszych czasach, obiad, na który idzie się do restauracji czy stołówki. Tak jest najprościej i najmniej czasochłonnie. Jednakże nie zawsze to, co podane w lokalu jest tak smaczne jakbyśmy chcieli no i od czasu do czasu jednak trzeba coś upichcić w domu zwłaszcza dla dzieci. Posiłki domowe dla maluchów są bardzo ważną częścią ich codziennego jadłospisu.

Po pierwsze mamy wiedzą, z jakich składników są przygotowane potrawy a po drugie nawet zapiekanka czy smażone danie mięsne jest zdrowszym daniem niż niejeden fast food, w których niestety tak bardzo lubują się dorośli i dzieci w różnym wieku. Obecnie kulinarnych pomysłów na to jak szybko w swojej kuchni przyrządzić smaczny obiad przy minimalnym wysiłku nie brakuje.

Liczne programy o tej tematyce pokazują jak błyskawicznie ugotować smaczną zupę warzywną, upiec mięso tak, aby było ono delikatne i aromatyczne w smaku no i przede wszystkim współcześnie mamy dostęp do wielu składników kulinarnych używanych w krajach na całym świecie, więc można zasmakować codziennie w kuchni innego zakątka kuli ziemskiej. Ponadto wcale nie trzeba biegać pół dnia od sklepu do sklepu i warzywniaka przy okazji, często wystarczy to, co już jest pod ręką i w lodówce, aby sprawić sobie obiad z niczego dla  całej rodziny.

Trzeba przyznać, że dzieci są najsurowszymi krytykami, jeśli chodzi o potrawy przyrządzane w domu. Nierzadko rodzice mają problem z niejadkiem, który chętnie wcinałby ciastka i chipsy natomiast, zupki i inne dania obiadowe niekoniecznie są jego ulubionymi. Jak sobie wtedy radzić? Najlepiej jest podawać jedzenie kolorowo przybrane. Jeśli maluchy nie przepadają za potrawami mięsnymi lepiej częściej przygotowywać dania na słodko z owocami, jak makaron z jogurtem owocowym, ryż ze świeżymi bananami i kiwi, albo naleśniki ze słodkim twarożkiem, które smaży się bardzo szybko i które równie błyskawicznie znikają z talerza.

Szybkim obiadem nie tylko dla dziecka, ale i dla całej rodziny może okazać się danie jednogarnkowe. Zazwyczaj przepisy na takie potrawy pozwalają wrzucić wszystkie składniki do jednego naczynia i w okamgnieniu stworzyć jednodaniowy obiad z dodatkiem mięsa oraz warzyw. Szczególnie latem mamy mniejszą ochotę na objadanie się, więc pojedyncze potrawy na obiad będą całkowicie wystarczające.