Zrobić obiad z niczego, jest to jak najbardziej możliwe. Często głowimy się, jakie dania będą najlepsze, zastanawiamy się po jakie zakupy się udać aby zrobić coś co zadowoli nas samych i innych członków rodziny, gdy tymczasem, wiele gospodyń domowych ma w swej lodówce mnóstwo składników nadających się na prosty i smaczny obiad. Zawsze w domu są zapasy mąki, oleju, a nawet część niewykorzystanych drożdży.

Z takich elementów z łatwością można wykonać ciasto na pizzę a następnie ułożyć na nim kilka prostych produktów takich jak szynka kanapkowa, plasterki pomidora i ogórka świeżego lub konserwowego, nawet warzywa z zamrażarki nadadzą się na pizzę. Wszystko to wystarczy posypać przyprawami, jakie akurat mamy pod ręką nadającymi się do wielu innych włoskich dań, pokryć serem żółtym i upiec w piekarniku. Danie prawie z niczego i w miarę szybkie, nie licząc wyrabiania ciasta, ale i na to jest sposób, ponieważ istnieją specjalne roboty kuchenne do tego rodzaju zadań.

Czasami po powrocie do domu z pracy mamy niewiele czasu, aby coś upichcić, a tym samym biec do sklepu po składniki na obiad. W takiej sytuacji, aby stworzyć błyskawiczny obiad dla całej rodziny wystarczy zrobić którąś z zup. One wbrew pozorom nie są trudne w przygotowywaniu a produkty potrzebne do ugotowania pomidorowej, ogórkowej czy jarzynowej zazwyczaj znajdują się w zakamarkach lodówki. Świetnie, jako dania z niczego sprawdzają się rozmaite zapiekanki. Do ich przygotowania można użyć wielu różnych składników, które mamy napoczęte w lodówce: kawałki sera żółtego, plasterki szynki, kawałek kiełbasy wiejskiej, kabanosy oraz warzywa takie jak ziemniaki i jajka.

Jeden z szybszych przepisów, wykorzystujących to, co aktualnie mamy do dyspozycji polega na ugotowaniu umytych ziemniaków w mundurkach oraz jaj w osobnych naczyniach a następnie pokrojenie ich na plasterki. Dodatek stanowić będzie podsmażona cebulka, jeśli posiadamy, także pieczarki, kawałki szynki lub talarki kiełbasy i jogurt naturalny bądź śmietanka. Układamy warstwami każdy z produktów zaczynając od spodniej warstwy ziemniaków.

Na samym końcu zalewamy wszystko śmietaną, posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez kilkanaście minut. Takie dania można wykonywać z użyciem innych składników także w wersji wegetariańskiej z samymi tylko warzywami.