Letnią porą, zwłaszcza, kiedy panują upały nie zawsze mamy ochotę na dwudaniowy obiad nie mówiąc już o sterczeniu nad garnkami, kiedy za oknem temperatury sięgające powyżej 30 o C. Gotowanie, smażenie czy pieczenie nie należą do najprzyjemniejszych prac w takich momentach, dlatego też warto zapoznać się z przepisami na pyszne dania niewymagające obróbki termicznej. Ich przygotowanie także nie trwa długo a efekty mogą być zaskakujące na tyle, że już zawsze domownicy będą chcieli zajadać się prostymi daniami na lato.

Ciężkie, tłuste potrawy wakacyjną porą najlepiej zamienić na dużą ilość warzyw i owoców. Nie dość, że zmieniając dietę można jeść zdrowiej i bardziej kolorowo to jeszcze wiele pań ucieszy fakt zgubienia kilku zbędnych kilogramów. Tak, więc przede wszystkim sałatki. Mogą to być tradycyjne kompozycje z kapustą pekińską, ogórkiem, pomidorem, kukurydzą oraz śledziem i odrobiną jogurtu naturalnego albo też coś na słodko.

W wersji słodkiej oczywiście będą owoce, ale równie dobrze można połączyć je z różnymi rodzajami sałaty w tym też z rukolą. Odważne zestawienia to nie tylko danie dla lubiących eksperymentować. Tego rodzaju sałatki smakują bardzo dobrze i niewiele różnią się od tradycyjnych wersji a już na pewno nie mogą zaszkodzić. Dla wielu osób dziwne połączenie sałaty i owoców okazuje się być dobrym sposobem na obiad lub też dla bardziej mięsożernych dodatkiem do różnych innych potraw. W tym celu można użyć winogron, gruszek, melona, orzechów włoskich i soku z cytryny oraz pomieszać to wszystko z gotową mieszanką sałat.

Smakosze serów mogą dodać fetę lub camambert. Prócz łatwych w przygotowaniu sałatek idealnym sycącym sposobem na obiad mogą być kanapki- szybkie, kolorowe z dużą ilością zieleni w postaci liści sałaty, ogórka i szczypiorku. Polecane głównie z ziołowym twarożkiem, tuńczykiem a jeśli mamy czas i ochotę możemy przygotować sobie różne pasty kanapkowe na bazie jajek z dodatkiem koperku, bazylii, natki pietruszki czy oregano. Bardzo dobrze będą się z nimi komponować również oliwki.

Wyśmienite na lato są chłodniki, różnego rodzaju. Co prawda ich przygotowanie wymaga podsmażenia lub zagotowania składników, jednakże cały proces nie trwa długo a schłodzona zupa jest idealną na lato.