Ryż i makaron są od dawna obecne w kuchni polskiej, jednak odkąd potrawy chińskie stały się bardziej popularne te dwa produkty częściej goszczą na naszych stołach. I trzeba przyznać, że to bardzo dobra tendencja, bowiem ryż pod wieloma różnymi postaciami jest lekkostrawny, dobry dla osób pozostających na diecie nie tylko z uwagi na chęć odchudzenia się, ale również cierpiących na wszelakie dolegliwości żołądkowe. Podobnie jest z makaronem szczególni, jeśli w naszych potrawach pojawia się makaron ciemny- razowy. Zaleca się go podawać w postaci al dente, ponieważ jest lżejszy, mniej tuczący a i jego walory smakowe są większe.

Zalet ryżu i makaronu jest niezmiernie wiele, a więc jak je podawać, aby było szybko i smacznie? Otwierając pierwszą lepszą stronę internetową z przepisami kulinarnymi, znaleźć można całą masę pysznych dań. Mogą stanowić podstawę obiadu dla studenta, zwłaszcza, że są łatwe i błyskawiczne w obróbce i do podania ze smacznymi i równie prostymi do przyrządzenia sosami.

Jednym z wielu walorów potraw ryżowych i makaronowych jest także ich tanie przygotowanie. Za około 10 zł, możliwe jest zrobienie obiadu dla całej rodziny, więc jeśli ma się ograniczony budżet jest to propozycja w sam raz. Ogromnie dużo sposobów na ryż jest, jeśli chodzi o podanie go z mięsem drobiowym lub też z warzywami. Jeżeli mamy już dość zwyczajny połączeń, najwyższy czas wypróbować nieco bardziej egzotyczne i oryginalne receptury. Warto do tego używać owoców morza włącznie z rybami.

Szczególnie łakomym kąskiem może się okazać hiszpańska potrawa paella. Przyrządza się ją w niezwykle prosty sposób można dodać mięso drobiowe z królika lub wyłącznie owoce morza wtedy będzie to paella marinera. Oczywiście podstawowym dodatkiem jest ryż, który powinien być w odpowiedni sposób ugotowany po wcześniejszym podsmażeniu na patelni.

Z kolei makaron przygotowuje się w formie spaghetti z sosami bolognese, brokułowym, pesto. Bardzo smaczne i szybkie danie stanowią zapiekanki makaronowe z prostymi dodatkami jak szynka, pieczarki, żółty ser. Poza możliwością korzystania z podpowiedzi przepisów, można również samodzielnie stworzyć oryginalne danie, wedle własnej inwencji. Do tego nie są konieczne składniki z najwyższej półki, ale takie, które ma się zazwyczaj w domu jak jogurt owocowy lub świeże owoce.