Piątek dla osób żyjących w wierze katolickiej jest dniem bez mięsa. Spożywa się wtedy posiłki wegetariańskie oparte na daniach mącznych, warzywnych, z dodatkiem owoców, ryb, z wykorzystaniem produktów nabiałowych oraz potrawach z jajami w roli głównej. Nie jest to ogromne wyrzeczenie, raz w tygodniu zjeść obiad bezmięsny, zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za kotletami, kiełbasami, pieczeniami oraz będących wegetarianami.

Wegetarianizm ma wiele odmian, ale jego najpowszechniejszą formą jest rezygnacja z jedzenia przede wszystkim mięsa rzadziej jaj czy nabiałowych wyrobów. Często też ten sposób odżywiania uznawany jest za doskonałą dietę oczyszczającą i jednocześnie zdrowy tryb życia. Przepisy kulinarne niewykorzystujące kurczaka i innych mięs, to spora grupa przepysznych dań, wskazanych wegetarianom jak też osobom, niejedzącym mięsnych potraw w piątek.

Coraz częściej można spotkać się z recepturami na kotlety warzywne, z kaszy gryczanej lub też dania z kotletami sojowymi w roli głównej. Są to rzecz jasna smakołyki bezmięsne. Do ich przyrządzenia wykorzystać można jarzyny mrożone jak też świeże w zależności od pory roku.

Kotleciki typowo warzywne wykonuje się z mieszanki zawierającej marchewkę, kalafior, brukselkę, brokuł i fasolę szparagową. Można je kupić w postaci gotowej kompozycji, co znacznie przyspieszy przygotowywanie obiadu. Wszystkie te produkty należy ugotować, rozdrobnić nożem lub malakserem a następnie wymieszać je z wcześniej zeszkloną na odrobinie oleju cebulą, jajkami i bułką tartą, doprawiając solą i pieprzem. Z takiej masy formuje się niewielkie, spłaszczone sznycelki, które wystarczy obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Na samą myśl ślinka cieknie. Jest to potrawa polecana tym, którzy za warzywami nie specjalnie przepadają. W takiej formie na pewno przypadną im do gustu.

Ponieważ w wielu domach podstawą obiadów piątkowych są dania z ryb i jajek, warto szukać nowych przepisów na tego rodzaju potrawy, tak, aby za każdym razem móc ugotować coś innego i smacznego. Jaja można podawać nie tylko w formie smażonej, jako sadzone, ale również gotowane w sosie chrzanowym z ziemniakami. Natomiast ryba może mieć postać nie jedynie smażonego fileta, ale także dobrym pomysłem jest wykonanie z niej paluszków rybnych i podanie z kaszą- kuskus.