Mięso z kurczaka jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Poza tym, iż jest smaczne ma też zdrowotne walory, ponieważ jest o wiele lżejsze niż inne gatunki mięs. Zwiera niewielkie ilości tłuszczu i dobrze smakuje pod wieloma różnymi postaciami. Można je podawać jako smażone lub grillowane kotleciki, lekki gulasz jak też mięso gotowane na parze.

Dużym atutem mięsa drobiowego; z kurczaka jak też z indyka jest łatwość w obróbce. Nie potrzeba go bardzo długo smażyć, dusić czy gotować. Przygotowanie jest szybkie toteż można stworzyć szybki obiad.

Nawet przepisy na potrawy jednogarnkowe, zawierają w swoim składzie mięso z kurczaka. Ogólnie rzecz ujmując, daje się on przyrządzać na rozmaite sposoby. Mogą go wykorzystać osoby lubiące tradycyjne dania jak też smakujący w potrawach orientalnych, szczególnie chińskich. W wersji klasycznej najsmaczniejsze jak też najłatwiejsze do przyrządzenia są kotlety panierowane. Panierkę można zrobić nie tylko wykorzystując bułkę tartą, ale również sezam czy płatki kukurydziane.

Jeśli natomiast takie danie wydaje się nam zbyt banalne warto skorzystać z bardziej niecodziennych przepisów. Filet z kurczaka można nadziewać warzywami, serem, zwijać w roladkę z parówką lub też uraczyć gości na niedzielnym obiedzie kurczakiem z zieloną fasolką i pomidorami z dodatkiem ryżu. Mięso drobiowe serwuje się na stołach praktycznie całego świata, toteż pomysłów na dania meksykańskie, bałkańskie, azjatyckie jak też bardziej barowe jak kebab lub tortilla z kurczakiem w kawałkach i przyprawami, można znaleźć wiele na różne okazje.

Na naszych stołach najpowszechniej występującym mięsem jest schabowy. Jest on sztandarową polską potrawą, która najlepiej smakuje podawana z kapustą i ziemniakami. Jednakże z wieprzowiny powstają także pyszne pieczenie, sznycle z mięsa mielonego natomiast z wołowiny bitki i gulasze. Trzeba pamiętać, że jeśli chcemy podać na obiad któreś tych mięs, wymaga ono znacznie dłuższej obróbki termicznej niż kurczak. Ponadto chcąc zasmakować w pysznej pieczeni wołowej, należy wybrać odpowiednie mięso. Jeśli jednak zależy nam na przygotowaniu szybkiego obiadu zdecydowanie najlepiej wypada mięso drobiowe- smaczne i zdrowsze niż mięso czerwone.